Popüler Haberler

Türkiye Motosiklet Platformu (TMP) Tüzük Taslağı

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 – Bu tüzüğün amacı, Türkiye Motosiklet Platformunun, genel kurulunun oluşumu, toplanması, Üst kurul, Yönetim, ve disiplin kurullarının çalışmaları ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak
MADDE 2 – Bu tüzük, 6-Nisan-2013 tarihinde, Pendik/İSTANBUL, Butik Otel'de yapılan toplantı sonucunda hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3 – Bu tüzükte geçen;
a) Platform: Türkiye Motosiklet Platformunu,
b) TMP veya T.M.P.: Platformu yani Türkiye Motosiklet Platformunu,
c) Başkan: Türkiye Motosiklet Platformu başkanını,
d) Genel Kurul: Türkiye Motosiklet Platformu üyelerinin toplamından oluşan kurulu,
e) Üst Kurul: Türkiye Motosiklet Platformunun duayen üyelerinden oluşan seçimle gelen toplam 5 (beş) üyeden oluşan kurulu,
f) Yönetim Kurulu: Türkiye Motosiklet Platformunda,seçimle gelen toplam 9 (dokuz) üyeden oluşan kurulu,
g) Disiplin Kurulu: Türkiye Motosiklet Platformunda, seçimle gelen toplam 3 (üç) üyeden oluşan kurulu ifade eder.
h) Duayenler: .................................................................................................

İKİNCİ BÖLÜM
Platformun Teşkilatı ve Görevleri

Platformun Teşkilatı
MADDE 4 – Platform, Türkiye'deki ve Türkiye dışındaki ülkelerde yer alan türk grup, kulüp, dernek ve birliklerden oluşmaktadır. Platform teşkilatı aşağıdaki kurul ve birimlerden oluşur;
a) Genel kurul
b) Üst kurul
c) Yönetim kurulu
d) Disiplin kurulu
e) Duayenler

Bunlar dışındaki kurullar ve birimlerin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları Üst Kurul ve Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak talimatla belirlenir.

Platformun Görevleri
MADDE 5 - Platformun görevleri şunlardır;
a) Motosiklet sürücülerinin haklarının korunması, diğer taşıtlara göre özel bir statüye kavuşturulması için kamu/özel her kurum/kuruluşla ve bakanlıklarla görüşmelerde bulunmak, bu konuda eğitim amaçlı panel ve toplantılar düzenlemek.
b) Yurt içindeki ve yurt dışındaki, motosiklet toplulukları ile ilgili gelişmeleri izlemek, karşılıklı ilişki, etkinlik, çalışma ve diğer faaliyetleri programlayıp bunları uygulamak, kontrol etmek.
c) Yurt dışındaki ülkelerde, motosiklet ile ilgili gelişmeleri ve yenilikleri izleyerek, bu bilgilerden ülke içinde daha çok kişinin yararlanmasını sağlamak.
d) Kurs, seminer, panel, sempozyum ve spor organizasyonları düzenlemek; düzenlenenlere katılmak.
e) Motosiklet ile ilgili arşiv ve istatistik çalışmaları yapmak, eğitici film, slayt ve broşür hazırlayarak, bu konuda basın, radyo ve televizyon kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.

Üyelik İşlemleri
MADDE 6 - Üyelik işlemleri aşağıdaki maddelerin dayanağında gerçekleştirilir.
a) Fiil ehliyetine sahip bulunan ve Platformun amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her kulüp ve grup bu platforma üye olma hakkına sahiptir
b) Platform genel kurul üyelerinden herhangi birine yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, Genel Kurul üyesi tarafından platforma ait ve sadece üyelerin görebileceği Genel Kurul internet ortamında talebi yapar ve yoruma açar. 2 (iki) gün içinde Genel Kurul üyeleri tarafından yorum yapılır. Bittiğinde, Yönetim Kurulu tarafından 2 (iki) gün inceleme yapılır. Uygun görülmesi halinde Yönetim Kurulu aday olan üyeyi oylamaya açar. Oylama 5 (beş) gün içinde yapılır. Oylamada yeterli oyu alan adayı, Yönetim Kurulu Üst Kurula sunar. Üst Kurul 2 (iki) gün içinde onay verirse, üye kabulü yapılır ve Genel Kurul sayfasında yayınlanır.
c) Oylama EVET, HAYIR veya ÇEKİMSER şeklinde yapılır. Evet oyları üye sayısının yarısından bir fazla ise, müracaat kabul edilir. Platform Genel Kurulu ve Üst Kurulu tarafından en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç başvuru yapana bildirilir.
d) Üyelik başvurusunda bulunacak kulüp veya gruplar, grubunun veya kulübünün tam ismini, kuruluş tarihini, faaliyet yaptığı il veya ilçeyi, üye sayısını, platformda temsil edecek kişinin adını, soyadını, irtibat adresini, irtibat telefonunu, e-postasını, internet sayfasının adresini, facebook/twitter adresini ve kulüp veya gurubunu açıklayıcı geniş bilgileri de yazmak zorundadır.
e) Üyeliğe kabul edilmiş resmi kulüp, derneklerden platformda kulübünü temsil edecek kişinin ismini resmi bir yazı ile, platform başkanına üye kabul edilmeden önce göndermesi gerekmektedir.
f) Üyeliğe kabul edilmiş resmi olmayan diğer gruplar, platformda grubunu temsil edecek kişinin isminin altında en az 10 (on) imza ile yetkilendirildiğine dair yazının Platform başkanına üye kabul edilmeden önce göndermesi gerekmektedir.
g) Platforma maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilirler.

Üyelikten Çıkma
MADDE 7 - Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, platformdan çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.

Üyelikten Çıkarılma
Madde 8 - Platform üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:
a) Platform tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
b) Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
c) Yazılı ikaza rağmen üyelik aidatını (varsa) ödememek,
d) Platform organlarınca verilen kararlara uymamak,
e) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üye, üyelikten çıkarılır.

Gelir Kaynakları
MADDE 9 - TMP'nin gelir kaynakları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
a) Genel Kurul üyelerinden toplanan yıllık üyelik aidatı. (Yıllık üyelik aidat bedeli her yıl 1 Ocak'ta Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve 31 Ocak'a kadar tüm Genel Kurul üyelerinden tahsilatı yapılır.)
b) Üyelerin, gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile platforma yaptıkları bağış ve yardımlar.
c) Platform tarafından tertip edilen festival, yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
d) Platformun, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
e) Diğer gelirler.

Genel Kurulun Oluşumu
MADDE 10 – Genel Kurul, Platformun en üst organıdır. Genel Kurulun üye sayısı, üye olan kulüp, grup, birlik ve derneklerin başkanlarından veya temsil etmeye yetkilendirilmiş kişilerden ve üst kurul üyelerinden oluşur.

Genel Kurulun Görevleri
MADDE 11 – Platformun görevleri şunlardır.
a) Tüzüğü yapmak veya değiştirmek.
b) Başkan ile yönetim ve disiplin kurullarının üyelerini seçmek.
c) Platforma üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
d) Yönetim kurulu tarafından hazırlanan faaliyet programını ve bütçeyi onaylamak ve gerektiğinde bütçe harcama kalemleri arasında değişiklik yapma konusunda yönetim kuruluna yetki vermek.
e) Yönetim kuruluna taşınmaz mal alımı-satımı ve kiralanması için yetki vermek.
f) Yönetim kurulu faaliyet ve malî raporlarını ibra etmek.
g) Platformun borçlanmasına karar vermek,
h) Kanun ve tüzük ile verilen diğer görevleri yapmak.

11. maddenin (a), (c) ve (f) bentlerindeki konularda, genel kurula katılan üyelerin dörtte ikisinin kabul oyuyla karar verilir. Genel kurul, platformun diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.

Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Platformun en yetkili organı olarak, derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

Platform Başkanı
MADDE 12 – Platform Başkanı olabilmek için;
a) T.C. vatandaşı olmak,
b) TMP Genel Kurul üyesi olmak,
c) En az orta okul veya dengi okul mezunu olmak,
d) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve haksız mal edinme suçlarından hükümlü bulunmamak,
e) Platform başkanı ile yönetim kurulu üyesi olarak görev yaparken uyarı ve ihtar cezası dışında bir ceza almamış olmak, şartları aranır.

Başkan'ın Görev Süresi
MADDE 13 - Başkanın görev süresi üç yıldır. Başkanın seçimi, genel kurulda yönetim, disiplin kurulları üyelerinin seçimi ile birlikte yapılır.

Başkan Vekili
MADDE 14 - Başkanın yokluğunda görevlerini, ikinci başkan yürütür. İkinci başkanın olmadığı durumlarda ise görevleri başkan yardımcısı yürütür. İkinci başkan ve başkan yardımcısı, Platform başkanı seçilme yeterliliğine sahip bulunan Genel Kurul üyeleri arasından Üst Kurul tarafından atanır. İkinci başkanın ve başkan yardımcısının görev süresi başkanın görev süresi kadardır.

Başkanın Ölümü, İstifası veya Süre Bitiminden Önce Görevden Alınması
MADDE 15 - Başkanın ölümü veya istifası gibi nedenlerin vukuu halinde, üç ay içinde tekrar seçim yapılması şartıyla, bu görevi ikinci başkan yürütür. Ancak genel kurula altı aydan az bir süre varsa başkanlıktaki veya organlardaki boşalmalar nedeniyle olağanüstü genel kurula gidilmez. Üst Kurul, gerekli hallerde haklı sebeplerle Başkan'ın yetkilerini devralabilir veya Başkan'ı görevden alabilir.

Başkanın Görevleri
MADDE 16 - Başkanın görevleri şunlardır:
a) TMP'yi temsil etmek,
b) Platformun faaliyetlerini kanunlara, çerçeve statü, bu tüzük ve diğer mevzuat ile Genel Kurul, Üst Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına göre yürütmek,
c) Yönetim kuruluna başkanlık etmek,
d) Yönetim kurulu kararlarını uygulamak,
e) Yan kurulların kurulmasını ve adaylarını, yönetim kuruluna teklif etmek,
f) Gerekli gördüğünde diğer kurullara başkanlık etmek,
g) Yönetim kurulunun onayı ile harcamalara ilişkin işlemleri yürütmek, gerektiğinde bu yetkisini ikinci başkan ve başkan yardımcısı ile paylaşmak,
h) Tahsis edilen kadroların seçimini yapmak ve atamalar için yönetim kuruluna teklif götürmek,
i) İlgili mevzuat, tüzük, üst kurul ve genel kurul kararlarında belirtilen diğer görevleri yapmak.
j) Üst kurul ile yönetim kurulu iletişimini sağlamak ve sürekli bilgi vermek.

Üst Kurul
MADDE 17 – Üst Kurul, Genel Kurulun seçeceği 5 (beş) üyeden oluşur. Üst kurul üyesi olabilmek için, bu Tüzüğün 6. maddesinin (a), (b), (c), (d), bentlerindeki şartlar aranır. Üst kurulunun görev süresi üç yıldır. Asıl üyelerin ölümü veya istifası gibi nedenlerin varlığı halinde, ilk Genel Kurul Toplantısında, üyeler arasından yenisi seçilir.

Üst Kurulun Görevleri
MADDE 18 – Üst Kurulun görevleri şunlardır:
a) Yönetim kurulunu denetlemek,
b) Yönetim kurulu toplantılarına katılmak,
c) Yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak,
d) Yönetim kurulu kararlarını onaylamak,
e) Genel kurula katılımına yarar gördüğü kulüp, dernek ve kişiler ile lobi faaliyetleri kurmak,
f) Yönetim kurulunun gerekli gördüğü resmi ziyaretleri yapmak,
g) Kişisel gayretlerle yurt içi veya yurt dışında Türkiye Motosiklet Platformu'nu tanıtmak.

Yönetim Kurulu
MADDE 19 - Yönetim kurulu, Platform Başkanı ile genel kurulun seçeceği 8 (sekiz) üye ve 5 (beş) kişilik Üst Kurul üyesi olmak üzere toplam (14) on dört üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyesi olabilmek için, bu Tüzüğün 6. maddesinin (a), (b), (c), (d), bentlerindeki şartlar aranır.

Yönetim Kurulu Görev Süresi
MADDE 20 - Yönetim Kurulunun görev süresi üç yıldır. Asıl üyelerin ölümü veya istifası gibi nedenlerin varlığı halinde, ilk Genel Kurul Toplantısı'nda, üyeler arasından yenisi seçilir. Ölüm veya istifa gibi nedenlerle, yönetim kurulu üye sayısının toplam (10) ona inmesi halinde, genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.

Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 21 - Yönetim kurulunun görevleri şunlardır:
a) TMP'yi temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
b) Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
c) Platformun çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,
d) Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
e) Her yılı Aralık ayı içersinde gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenleyerek, toplandığında genel kurula sunmak,
f) Platformun amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
g) Tüzüğün ve kanunların kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

Disiplin Kurulu
MADDE 22 - Disiplin Kurulu aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Disiplin kurulu, genel kurulca seçilen 3 üyeden oluşur.
b) Disiplin kurulu üyesi olabilmek için bu tüzüğün 6. maddesinin (a), (b), (c), (d), bentlerindeki şartlar aranır. Üyelerden en az birinin üst kurul üyesi olması zorunludur.
c) Kurul, görevlerinde ve kararlarında bağımsızdır. Disiplin Kurulunun görev süresi 3 (üç) yıldır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça görevlerinden alınmaz, yerlerine yenisi görevlendirilmez. Üyelerin ölüm veya istifası halinde boşalan üyeliğe, Genel Kurul tarafından seçilen bir üye atanır.
d) Disiplin suçunu teşkil eden fiil ve cezalara ilişkin hususlar yönetim kurulunca çıkarılacak talimat ile düzenlenir.
e) Disiplin kurulu, kendi görev alanlarını ilgilendiren işleri görüşüp karara bağlamak üzere, platform başkanının talebi üzerine, disiplin kurulu toplanır. Toplantı gündemi disiplin kurulu tarafından belirlenir. Kurula, en yaşlı üye başkanlık eder.
f) Toplantı, tüm üyelerin katılması ile yapılır.
g) Mazeretsiz olarak üst üste iki veya bir yıl içinde aralıklı olarak dört toplantıya katılmayanın üyeliği düşer. Üye, mazeretlerini yazılı olarak sebepleri ile birlikte toplantı saatinden en geç bir saat önce kurul başkanına (en yaşlı üyeye) bildirir. Mazeretin kabulüne o toplantıdaki kurul üyelerince karar verilir.
h) Kurul kararlarını çoğunlukla alır, oyların eşit çıkması durumunda başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Diğer Kurullar
MADDE 23 - Organizasyon, hukuk, mali, eğitim, sağlık, teknik, dış ilişkiler ve onur kurulu ile gerekli görülen diğer yan kurullar yönetim kurulunun onayı ile kurulabilir.

Onur Kurulu
MADDE 24 - Motosiklet camiasına veya platforma müstesna hizmetlerde ve destekte bulunanlara, yönetim kurulunun önerisi üzerine genel kurul kararı ile Onur Kurulu üyeliği sıfatı verilebilir.

Sekreter ve İdari Birimler
MADDE 25 – Platformun idari birimi; sekreter, mali işler sorumlusu, kurumsal iletişim sorumlusu, sponsor, tanıtım, reklam sorumlusu, basın danışmanı ile diğer idari ve teknik personelden oluşur. Sekreter, Platformun Yönetim kurulu toplantılarına katılır, kurulun raportörlük ve sekreter görevlerini yapar, başkan adına yazışma işlerini yürütür.

Mali İşler Sorumlusu
MADDE 26 - Mali İşler Sorumlusu'nun görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
a) Tahsilatların takibi ve ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlar,
b) Cari hesap ödemelerinin planlanması ve takibini yapar,
c) Mali evrakların takibini ve muhafazasını yapar,
d) İşletme Defterini tutar ve günlük olarak işler.
e) Platformun mali hedeflerini belirler.Bu doğrultuda iyileştirme ve geliştirmesi ile ilgili çalışmalarda bulunarak,Genel Kurula yazılı olarak bilgi verir. Çalışmalarında Başkana ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

Kurumsal İletişim Sorumlusu
MADDE 27 - Kurumsal İletişim Sorumlusu'nun görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
a) Platformun diğer kurumlarla kuracağı ilişkiler için gerekli doküman, yazılı ve basılı her türlü görsel malzemenin hazırlanmasını sağlar ve bunlara içerik sağlanmasını kulüp içerisinde organize eder,
b) Platformun tanıtımı için yapılacak etkinliklerin uygun medya kanallarında duyurulması ve haber çıkması için gerekli basın bülteni ve bildirilerin çıkarılmasını sağlar,
c) Platformun çıkaracağı yayın organları ve web sayfası için reklam bulunması ve bu ürünlerin pazarlamasını yapar.
d) Platformun üye profiline ve ihtiyaçlarına uygun kurumlarla ilişkiye girerek üyelik kartlarına indirim sağlanması için gerekli görüşmeleri ve anlaşmaları yapar.
e) Platformun temsil edileceği fuar, kongre ve benzeri organizasyonlarla ilgili süreçlerin birlik içerisindeki organizasyonunu sağlar.
f) Platformun üye profili ve ihtiyaçları çerçevesinde diğer kurumlarla ilişkiye girerek faaliyetlerin kurum dışına pazarlanması ve sponsorluk bulunması için çalışmalar yapar. Çalışmalarında Başkana ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

Sponsor, Tanıtım, Reklam Sorumlusu
MADDE 28 - Sponsor, Tanıtım, Reklam Sorumlusu'nun görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
a) Tanıtıcı haber bültenleri, broşürler, raporlar hazırlamak,
b) Konusuyla ilgili yazıları basında izlemek, kupürleştirmek, cevaplar hazırlamak,
c) Toplantı, tören, kutlama ve kokteyllerin düzenini sağlamak,
d) Kamuoyundaki imajın belirlenmesi amacıyla anketler düzenlenmesini sağlamak,
e) Yapılacak faaliyetler için bütçe hazırlamak, malzeme miktarını ve elemanların sayısını ve niteliğini belirlemek.
f) Platformun yapacağı etkinlikler için sponsor araştırması yapmak,görüşmelere katılmak, tanıtımını yapmak. Çalışmalarında Başkana ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur

Basın Danışmanı
MADDE 29 - Basın Danışmanı'nın görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
a) Platformun çalışma ve etkinliklerinin duyurulması, basın yayın organları ile olan ilişkilerini düzenleyip yürütmekle görevlidir.
b) Yöneticilerin ve konuşma metinlerini ve yazışmalarını hazırlamak ve Genel Kurula oylamaya sunmak.
c) Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve uygulamaları paralelinde basın toplantılarının düzenlenmesi, basın duyurularının hazırlanması v.b.faaliyetlerde bulunur. Çalışmalarında Başkana ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel Kurul Toplantıları ve Seçim İşleri

Genel Kurulun Toplantıya Çağrılması
MADDE 30 - Genel Kurul'un toplantıya çağırılması aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Genel Kurulu toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı veya yetkilendirdiği üye ile çağırabilir.
b) Genel Kurul toplanma tarihi ve yeri, üyelerin çoğunluğu ile kabul edilir.
c) Genel Kurul gündemi, toplantı tarihi ve yeri, toplantı tarihinden en az 15 (onbeş) gün önce bildirilir.

Toplantı ve Karar Yeter Sayısı
MADDE 31 - Toplantı ve karar yeter sayısı aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Olağan ve olağanüstü toplantının yapılabilmesi için üye tam sayısının yarısından bir fazlasının katılımı gerekir.
b) Genel Kurul Toplantısına üyeler haricinde kimse katılamaz.

Genel Kurul Başkanlık Divanının Oluşturulması
MADDE 32 - Genel Kurul toplantısı, Platform başkanının veya görevlendireceği 2. Başkan, Başkan Yardımcısı veya yönetim kurulu üyesinin konuşması ile açılır. Daha sonra Genel Kurul Başkanlık Divanı oluşturulur. Genel kurul başkanlık divanı, başkan ve yazman olarak iki üyeden oluşur. Divanın oluşumu, seçim ile gerçekleştirilir. Divan başkanlığı seçimi üyelerin açık oyu ile yapılır. Başkanlık divanı üyeleri genel kurul üyesi olmak zorundadır.

Başkanlık Divanının Görev ve Yetkileri
MADDE 33 - Başkanlık Divanının görev ve yetkileri aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Başkanlık divanı, bu tüzük çerçevesinde ve gündem maddelerine göre toplantının yürütülmesini sağlamakla görevli ve yetkilidir.
b) Toplantı tutanaklarının her sayfası, divan başkanı ve divan kurulu üyeleri tarafından toplantının sonunda imzalanır.
c) Bu tutanakların birer kopyası Üst Kurula teslim edilir.
d) Başkanlık divanı, görüşmelerin güven ve düzenini bozanlara uyarma cezası verebilir. Düzeni sürekli olarak bozanlar hakkında da toplantıdan çıkarma kararı alınması için, genel kurulun oylamasına başvurabilir.
e) Genel kurulun oy çokluğuyla aldığı karar sonucu toplantıdan çıkarılan üye, toplantı süresince salonda bulunamaz, oylamaya katılamaz.

Gündemin Tespiti
MADDE 34 - Gündemin tespiti aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Divan Başkanı, daha önce çağrı yazısında duyurulmuş olan gündemi genel kurula açıklar.
b) Gündeme, tüzüğe aykırı olmayan maddeler eklenmesine veya gündem maddelerinin sırasının değiştirilmesine veya gündem maddelerinin bazılarının birlikte görüşülmesine ilişkin öneriler, diğer maddelere geçilmezden önce, en az 5 (beş) Genel Kurul üyesince imzalanmış yazılı başvurusu ile yapılabilir. Bu öneriler açık oya sunulur, katılanların yarıdan bir fazlasının olumlu oyu ile kabul edilen öneriler doğrultusunda gündem düzenlenir. Bu nitelikteki önerilerle eklenen gündem maddeleri daha önce ilan edilen maddelerin görüşülüp karara bağlanmasından sonra görüşülür.
c) Sırası gelmiş gündem maddesi hakkında söz isteyen Genel Kurul üyeleri, yazılı başvurularını divan başkanlığına iletir veya sözlü taleplerini tutanağa geçirtir. Divan Başkanlığı, tüm talepleri, taleplerin veriliş sırasını dikkate alarak düzenler. Üye konuşma sırasını başkasına bırakabilir. Bu durumda sırasını bıraktığı üyenin sırası gelince konuşabilir.
d) Divan başkanı, henüz kimseye söz hakkı tanımadan önce, konuşma taleplerinin sayısını dikkate alarak, konuşma sürelerine dair önerisini genel kurulun oyuna sunar. Konuşma süreleri Genel Kurulca belirlenir.
e) Genel Kurulda, üyelerin Platformun işlemlerine ilişkin sorularını, Yönetim Kurulu ya da sözcüleri yanıtlamakla yükümlüdür.
f) Karşı söz hakkının kullanılması sebebi ile görüşmelerin uzaması halinde sıradaki konuşmalar tamamlanmadan görüşme yeterliliği oylamasına geçilebilir. En az 5 (beş) üye bu yönde yazılı önerge vermesi halinde divan başkanlığınca önerge işleme konulur. Önerge, söz hakkı almamış olanların adları okunmak ve bunların söz haklarının saklı olduğu açıklanmak suretiyle önerge lehine ya da aleyhine konuşacak birer kişiye söz verildikten sonra genel kurul oyuna sunulur. Kabulü halinde o gündem maddesi ile ilgili görüşmeler bitirilir.
g) Divan Başkanı, gündem maddeleri görüşülürken ya da oylama yapılırken tarafsızlık ilkesine aykırı açıklama yapamaz.

Seçim Listelerinin ve Oy Pusulalarının Düzenlenmesi
MADDE 35 - Seçim listelerinin ve oy pusulalarının düzenlenmesi aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Başkanlık seçimi, yönetim kurulu, üst kurul ve disiplin kurulları üyelerinin seçimi ile beraber yapılır.
b) Yönetim kurulu, üst kurul ve disiplin kurulları üyeliğine aday olmak isteyenler, adaylık başvurularını başkanlık divanına seçimler başlamadan önce yazılı olarak teslim eder ve genel kurul tutanağına geçirtirler. Başvuranların isimleri ve listeleri divan başkanı tarafından imzalanarak teslim alınır, bunların gerektiği sayıda çıkarılacak suretleri de yine divan başkanı tarafından onaylanır ve bu onaylı örnekler genel kurul salonunda ilan edilir. Listelere yapılan itirazları, başkanlık divanı inceleyerek karara bağlar, itirazlar da kararlar da genel kurul tutanağına geçirilir.
c) Başkan adayları, yönetim kurulu, üst kurul ve disiplin kurulları için aday göstereceği kendi tercihine göre sıralanmış isimleri içeren listeyi de divan başkanlığına yazılı olarak teslim ederler.
d) Adaylık başvurularının Tüzüğe uygunluğunun onaylanmasından sonra, divan başkanlığında görevli seçim işlerinden sorumlu üyeler, oy pusulalarını hazırlar. Oy pusulaları değişik renklerde olabilir. Beyaz renk sadece boş oy pusulası için kullanılır. Oy pusulaları bütün adayların denetimine açıktır.

Başkan Adaylarına Söz Verilmesi
MADDE 36 - Başkan adaylarına söz verilmesi aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Divan başkanı, başkan adaylarına ve organlara listeler dışında bağımsız surette aday olanlara, istekleri halinde, ad çekme suretiyle tespit edeceği sırada söz hakkı verir.
b) Bu konuşma süresi, başkan adayları bakımından otuz dakikadan ve organlara listeler dışındaki bağımsız adaylar için ise on beş dakikadan uzun olamaz. Aday sayısının dörtten fazla olması durumunda bu süre genel kurul tarafından azaltılabilir. Adaylar kendi sürelerini başka adaylara devredemez.
c) Başkan adayları üç yıllık faaliyet programları ve mali bütçelerini genel kurula yazılı olarak sunmak zorundadırlar.
d) Her sandık başında; başkan adaylarının, adını divan başkanına bildirdikleri genel kurul üyesi birer gözlemci bulunabilir.

Seçimlerin Yapılması
MADDE 37 - Seçimler aşağıdaki maddeler çerçevesinde düzenlenir:
a) Başkanlık divanı, seçime geçilmeden önce oy kullanma süresini belirler. Süre bitmesine rağmen sandık başında oy kullanmak için bekleyen üye bulunduğu takdirde bu üyelerin oy kullanması için süre uzatılır. Tüm üyeler oy kullanmış ise sürenin dolması beklenmez.
b) Seçimler gizli oy açık tasnif usulü ile yapılır. Adaylara ait oy pusulaları oy kullanılacak kabinde bulundurulur. Üye hangi aday ve listesine oy vermek istiyor ise kabindeki evet mührünü basarak, oy pusulasını zarfa koyup seçim sandığına atmak suretiyle oyunu kullanmış olur. Oy pusulasına isim veya herhangi bir işaret konulmaz.
c) Seçimde en yüksek oyu alan başkan ve listesi seçilmiş sayılır. Oyların eşit çıkması halinde aynı gün genel kurulda çoğunluk aranmaksızın ikinci bir oylama yapılır. Ancak bu toplantıya katılanların sayısı seçimle belirlenen kurulların üye sayısının iki katından aşağı olamaz. Bu oylamada da eşitlik bozulmaz ise, Başkan ve seçimle göreve gelen kurullar kura ile belirlenir.
d) Zarfını kaybeden veya başka şekilde elinden çıkaran üyeye, yeni zarf verilmez ve üye oy kullanma hakkını kaybeder.
e) Üyeler bu şekilde oylarını kullandıktan sonra genel kurul listesini imzalarlar.
f) Platform Genel Kurulundaki üyelerin ve Üst Kurul üyelerin 1 (bir) oy kullanma hakkı vardır.

Sandıkların Kapatılması, Oyların Tasnifi
MADDE 38 – Sandıkların kapatılması ve oyların tasnifi işlemleri aşağıdaki maddeler çerçevesinde şekillenir:
a) Genel Kurula katılan tüm üyelerin oylarını kullanmalarından sonra veya oy kullanma süresinin sona ermesinden sonra sandıklar kapatılır.
b) Divan Başkanının gözetiminde aday ve gözlemcilerinin huzurunda sandıklar açılır. Zarflar sayılır ve oy kullanan üye sayısı ile zarf sayısının eşit olup olmadığı tespit edilir, zarf sayısı fazla ise Divan Başkanı tarafından fazlalık sayısındaki zarf rast gele seçilir ve fazla zarflar açılmadan imha edilir.
c) Oyların tasnifinde oy pusulaları sayılır. Kullanılmadan divanda kalan pusulaların sayısı ile kullanılan pusulaların sayısının toplamının, divan başkanınca mühürlenip imzalanmış pusulaların toplam sayısı kadar olup olmadığı kontrol edilir. Bir zarfın içinden aynı oy pusulasından birden fazla çıktığında, bunların biri geçerli sayılır ve tek oy olarak hesaplanır. Zarftan çıkan diğer oy veya oylar imha edilir. Bir zarfın içinden değişik iki ya da daha fazla sayıda oy çıkması halinde oy iptal edilir.
d) Divan Başkanı tüm bu işlemleri ayrıntısı ile tutanağa geçirilmesini sağlar, divan üyeleri bu tutanağın her sayfasını imzalar. Bu tutanak, genel kurul tutanağının ayrılmaz parçasıdır. Divan Başkanı, seçim sonuçlarını genel kurul üyelerine açıklar. Gündemdeki bütün maddelerin görüşülmesi ve karara bağlanmasından sonra divan başkanı toplantıyı bir konuşma ile kapatır.

Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
MADDE 39 - Tüzük değişikliği aşağıdaki maddeler çerçevesinde yapılabilir:
a) Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
b) Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 4/2 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, Üst Kurul ve Disiplin Kurulu üye tam sayısının iki katından az olamaz.
c) Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Tutulacak Defterler
MADDE 40 - TMP'de aşağıda yazılı defterler tutulur.
a) Karar Defteri (GR): Genel Kurul kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
b) Üye Kayıt Defteri (GR): Platforma üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
c) İşletme Hesabı Defteri (GR): Platform adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

Tutulacak Defterlerin Saklanması, Devri ve Gizliliği
MADDE 41 - Tutulacak defterlerin saklanması, devri ve gizliliği aşağıdaki maddeler çerçevesinde yürütülür:
a) Platform Yönetimi Kurulunca tutulacak karar defteri, üye kayıt defteri ve işletme hesabı defteri, seçim döneminde, yeni seçilen Platform Yönetim Kuruluna zimmet karşılığı bir tutanak ile tam ve eksiksiz olarak en geç 1 (bir) hafta içersinde devredilmek zorundadır.
b) Platform Yönetim Kurulunca tutulacak karar, kayıt ve işletme hesabı defterlerinin 5 (beş) yıl süre ile saklanması mecburidir.
c) Platform Yönetim Kurulunca tutulacak karar, kayıt ve işletme hesabı defterlerindeki bilgileri Üst Kurul, Genel Kurul ve Disiplin Kurulu üyelerin dışındaki kimselerin görmesi, incelemesi, kopyalanması, çoğaltılması ve 3. şahıslara dağıtılması yasaktır.

Basın ve Yayın Organlarına Bilgi ve Demeç Verme
MADDE 42 – Hiçbir üye, Üst Kurul, Yönetim Kurulu bilgisi ve onayı dışında, basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç veremez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Talimatlar ve Alt Düzenleyici İşlemler
MADDE 43 – Bu tüzüğün işleyişi esnasında gerekli olan, talimat ve alt düzenleyici işlemler Üst Kurul tarafından hazırlanarak, Yönetim ve Üst kurul üyeleri tarafından oylama ile yürürlüğe girer.

Yürürlük
MADDE 44 - Bu tüzük ...../...../........ tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 45 - Bu tüzük hükümlerini Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı yürütür.

Geçici Maddeler
GEÇİCİ MADDE 1 - Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 (bir) yıl içersinde,
a) Türkiye Motosiklet Platformu atama ile göreve gelen platform kurullarının oluşum, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usulleri talimatı,
b) Disiplin Kurulu talimatı,
c) Platforma ait web sayfası ve forum kullanım ve yönetim talimatı,
d) Platforma ait facebook, twitter, vs... kullanım ve yönetim talimatı.

Copyright © TÜRKİYE MOTOSİKLET PLATFORMU